30 years field experience



Wise Use International met activeren micro-organismen terug van nooit écht weggeweest

Datum: 17-11-2020

Tholen – Het verhaal van bananenbomen in een kas in Kwintsheul die in 1995 ‘door het dak groeiden’ na toepassing van een speciaal natuurzuiver middeltje zal menig tuinder die al even meeloopt zich nog wel kunnen herinneren. Misschien niet exact de naam van het middel, maar zeker wel de opvallende resultaten die ook de kranten haalden.

Ook D. Wisman, Theo Wisman, haalde de krant. Samen met een compagnon zette hij destijds al vol in op een biologisch-dynamische aanpak en dat doet hij nog steeds, inmiddels onder de naam Wise Use International. Het bedrijf ontwikkelt celstimulatoren en plantversterkers en bouwt voort op alweer 27 jaar ervaring in het veld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een vinding van een Duitse professor, zo vertelde Theo ook al in de kranten in de jaren negentig. “Ik ben in feite microbioloog en heb mijzelf de kennis over micro-organismen eigen gemaakt.”
 

Ongeloof
Theo Wisman kwam in de jaren na de eerste opvallende resultaten jarenlang bij tuinders over de vloer en dat leverde naast veel ongeloof bij telers ook opvallend goede resultaten op. Het bedrijf zet nu in op nieuwe proeven, omdat de ervaring leert dat in de glastuinbouw geldt: ‘eerst zien, dan geloven’.

Specifiek worden komkommertelers gezocht, al worden momenteel ook al mooie resultaten in gerbera’s behaald. “Wij zetten in op komkommer, omdat daar snel goede resultaten te behalen zijn, terwijl telers hier worstelen met de nodige schimmelziektes die lastig te bestrijden zijn.”
 

Aanwezige micro-organismen voeden
Kort maar krachtig laat de methode van Wise Use International zicht het best omschrijven als het activeren van micro-organismen en het weer terug in een natuurlijke balans brengen van het gewas. Die micro-organismen zijn alleen met een microscoop te zien, maar de effecten op het gewas zijn niet te missen. “Wat veel mensen niet weten is dat een plant ‘geen bladeren maakt’, maar dat de bladeren door micro-organismen ‘uit de grond worden gedrukt’”, geeft Theo als voorbeeld, waarna hij wijst op de groene planten in zijn kantoor. “Die groeien heel goed, omdat ze de voedingstoffen weer goed opnemen.”

Dat laatste merkt ook een gerberateler onder de rook van Schiphol. Hij had problemen en wendde zich tot Wise Use. “Een kleine dosering PoCo, van ons natuurzuivere product dat vervuiling in water tegengaat, gaf hem een schoon waterbassin, waardoor de wortels van de plant weer beter voedingsstoffen op konden nemen."
 

Natuurlijke balans terug
Ook werd bij de gerberateler een combinatie van Bio-Rootz en B’leafz gebruikt. “De combinatie van enerzijds een wortelstimulator en anderzijds een bloeistimulator zorgt dat in alle groeistadia de aanwezige micro-organismen weer optimaal hun werk doen. De gerbera’s staan weer spijkerhard overeind, de kleuren zijn intenser en in vergelijking met vorig jaar plukt hij twee bloemen per meter meer.”

Het resultaat van het voeden van de aanwezige micro-organismen, valt Theo bij. “Micro-organismen eten namelijk voeding en stoten weer een enzym uit dat dan weer wordt opgenomen via de wortels. Wij brengen het gewas weer terug in een natuurlijke balans.” 
 

Komkommer: sterker, meer én smaakvoller
Nog even terug naar komkommer. Daar hoopt Wise Use snel proeven te starten met het middel waarvan telers per hectare grofweg twee liter nodig hebben. De middelen kunnen telers mee druppelen óf aan het irrigatiewater toevoegen, zolang dat maar na UV-desinfectie van het water is. “Dat verstoort de natuurlijke balans alleen maar”, aldus Theo.

Telers deden rond de eeuwwisseling voor het eerst ervaring op met de combinatie van de middelen Bio-Rootz, B’Leafz en Pro-Balance, allemaal uit de koker van Theo. Onder een teler uit Noord-Brabant die op substraat teelde. “Bij hem viel toen op dat de plant beter groeide, daardoor weerbaarder was tegen plagen en ziektes, terwijl er ook een meeropbrengst tot werd behaald. In sommige gevallen zelfs tot wel vijftien procent. De vruchten waren bovendien twee tot zes dagen langer houdbaar en uit een geblinddoekte smaaktest bij een panel werden de vruchten aromatischer en ‘minder waterig van smaak’ genoemd door de meerderheid van het panel.”

Het gevolg van een hoge brix, zeker voor komkommer, volgens Theo. “Alleen al daardoor liggen er kansen, omdat telers zich met hun vruchten kunnen gaan onderscheiden.”

De nodige telers stopten echter na verloop van tijd helemaal met telen of met het gebruik van het middel, vaak als het stokje werd overgegeven aan een nieuwe generatie of opvolger. “Zonde, en dus wil ik telers graag opnieuw bekend maken met onze biologische producten. Voorkomen is immers beter dan genezen."

 

Bron: Groentennieuws